Thursday, December 16, 2010

dadah #5: paracetamol



wah!
sudah lama aku tak post pasal dadah ini kan kan kan
baiklah
sekarang aku nak kupas pasal ubat yang paling femes
dalam kalangan rakyat Malaysia
paracetamol, ataupun nama glemer panadol.
uphamol pun paracetamol juga, tapi dia tak femes
hehehe!

okeh!
paracetamol ini merupakan non-opioids
dekat US, paracetamol dikenali dengan nama Acetaminophen

bila diambil dengan dos yang disyorkan
paracetamol ini takde lah menyebabkan side effects
paracetamol bertindak sebagai antipyretic(kurangkan suhu ketika demam)
dan juga sebagai analgesics(painkiller)
paracetamol ini bertindak lebih kurang macam aspirin

tetapi, apa yang membezakan paracetamol dengan aspirin ialah
peningkatan dos tidak akan menyebabkan kesan anti-inflammatory
paracetamol tidak berkesan untuk mengurangkan inflammation
dalam penyakit chronic rheumatic(affect joints, tendons, ligaments, bones and muscles)

dekat pasaran
banyak bentuk dos untuk paracetamol kita boleh jumpa
contoh yang best, paracetamol dalam bentuk cecair
sesuai lah untuk kanak-kanak yang demam
kalau yang pill tu, confirm untuk
muda belia yang mampu telan panadol berbiji-biji
dan yang soluble itu bagus lah
sebab budak-budak, muda belia dan orang tua pun boleh ambil

ibu mengandung yang nak ambil paracetamol
kenalah jumpa doctor atau pharmacist
tetapi normally, paracetamol boleh di ambil oleh ibu mengandung

paracetamol ini di metabolize di hati
lebih kurang 90% paracetamol akan bergabung
dengan glucuronide dan sulphate sebelum dikeluarkan dari badan
dan selebihnya, lebih kurang 5% akan keluar dalam unchanged form
dan 5% lagi akan teroksida kepada benzoquinoneimine
so, disebabkan paracetamol akan di metabolize di hati
dos yang tinggi akan rosakkan hati kita


*********************

consult pharmacist dan doctor
walaupun untuk drug yang simple macam ni :)


7 comments:

CIK CIRA said...

kiranya xley amik lebey2 sgt la kan paracetamol ni... dangerest

eqacashperlala said...

cik cira: yup! sebab dia akan pergi ke hati untuk disingkirkan. kang kalau banyak sangat amek paracetamol, nanti rosak hati :)

CIK CIRA said...

owh ok3...thanx for the information...tp sy dpt taw jgk yang owg ckp kalau amik paracetamol bnyk,nnt kalau mcm kita buat pembedahan,ubat tahan sakit xmemberi kesan pada kita...ni information yang sy taw la...kalau salah,maaf ye,,,

miszlullaby said...

Dekat sini kan ade satu ubat ni nama die teraflu.Kandungan die paracetamol jugak,tapi rase lemon.Sedap gile.ML salu bancuh dengan teh.Pastu minum,rase macam ice lemon tea=).Tapi minum bile rase nak demam jela..sbg prophylactic measure =D

eqacashperlala said...

cik cira: ouh yeke. saya pun tak pasti. takpe-takpe, nanti saya tanya doctor atau kawan-kawan ke. thanks for sharing :)

ML: yeke. hehehe, idea baru ini buat ubat macam ice lemon tea. tapi kan ML, sebaik-baiknya ambil ubat dengan air masak, mana lah tahu kalau dengan air lain akan ada reaction :)

... said...

as salam..
syukran.entri yang mengingatkan saya juga kepada ubat ini.
wajib ambil selama 4 bulan.
huu..

eqacashperlala said...

... : wasalam. yeke. kenapa kena ambil?

baby saya

Lilypie Angel and Memorial tickers