Wednesday, December 1, 2010

dadah #2: Bupivacaine 0.5% Injection


kembali bersiaran
kali ini nak cerita pasal anaesthetic lagi
ouh ya!
sambil-sambil menaip
mulut sibuk makan trifle yang dipelajari dari blog Cik Eesyaheera
sedap dan lazat dan sejuk dan umphh!

okeh!
Bupivacaine adalah drug under group local anaesthetic (only part of body is numb and we remain awake. bius lah kira)
bupivacaine kadang-kadang diguna semasa proses kelahiran

Bupivacaine adalah dielakkan bagi patients yang diketahui allergy
terhadap bupivacaine dan juga local anaesthetic yang lain
sebagai contohnya lignocaine
jika patients yang allergy terhadap bupivacaine
patients tersebut akan mengalami allergic reactions seperti
skin rash ataupun asthma
juga bupivacaine dielakkan bagi patients yang mengalami blood clotting disorder
ataupun patients yang mengambil anticoagulants (medicines to prevent blood clot)
bupivacaine juga dielakkan bagi patients yang mengalami low blood pressure dan juga mengalami blood poisoning

walaupun bupivacaine digunakan pada ibu mengandung
tetapi perlu diingatkan bahawa
penggunaannya pada awal kehamilan dan juga pada minggu terakhir
sebelum melahirkan adalah perlu dititik beratkan
dan, ibu yang menyusukan juga perlu diberi perhatian kerana
sejumlah kecil bupivacaine mungkin bercampur dengan susu ibu
walau bagaimanapun, consult doktor atau pharmacist tentang penggunaan bupivacaine

antara drug yang mungkin akan
affect bupivacaine ataupun interactions yang akan
affect other drugs semasa pengambilan bupivacaine ialah
drugs untuk heart problems ataupun
drugs untuk prevent blood clot seperti heparin

dose bupivacaine adalah bergantung pada
berat badan, umur, function of kidney and liver dan juga kondisi penyakit

side effects ni tak semua orang akan alami
and side effects pun common
macam loya, muntah, pening, telinga berdengung dan tremor(shaking)
selepas epidural injection, bupivacaine berkemungkinan menyebabkan
backache ataupun headache dan berlarutan selama berbulan
tetapi jangan risau
side effect yang ni rare lah


******************

untuk maklumat lanjut
consult pharmacist yang bertauliah
sebab saya belum grad lagi
saya cuma bagi info apa yang saya baca sajah

6 comments:

Lisa said...

wuhuuuu, takot bile bace.

asfira aminuddin said...

babe, kalo ada anesthatic tu, kalo dah tua nanti, akan mudah lupa. mama i bnyak amik tu dulu, now cam da lupa2. suka nak cerita benda bnyak kali ouhh. die tak ingat.

♥ cik mija ♥ said...

ambik tag dari belog saya

eqacashperlala said...

lisa: takut kan? macam mana saya nak kerja nanti. kalau salah dose, mati laaaa

asfira: memang ada some research done yang mengatakan anaesthetic akan buat kita mudah lupa, dementia..but nowadays, maybe dah ade drugs yang safer.

cik mija: thanksss :)

Ninaa Joyy said...

Cool !

eqacashperlala said...

ninaa: thanks :)

baby saya

Lilypie Angel and Memorial tickers