Monday, December 13, 2010

bila berjumpa saudara, paman serta embah, mesti diorang cerita pasal keturunan. cool weh!

ya
itulah gunanya berjumpa saudara-mara
merapatkan ukhuwah serta
dapat juga tahu sejarah keluarga kan kan kan

tadi aku ke rumah nenek saudara
aku panggil dia 'Nek Bongkok'
sebab dia dah bongkok 3
tapi still sihat dan kuat

tadi Wak Tolé Besar (sebab dia abang sulung)
cerita lah yang buyut kitorang adalah keturunan Raden (gelaran untuk bangsawan Jawa, Madura, Sunda dll)
dan keturunan aku yang Raden itu ramai lagi yang Hindu
itu pun yang belah Indonesia sana lah

nama buyut aku Raden Artenam bt Raden Trasmani
style tak nama beliau? hehe
Wak aku cerita yang buyut aku ini dulu
tinggal di keraton (bahasa advance keraton= istana)
satu hari, ada tukang kebun kerja dekat keraton tu
entah macam mana
buyut aku couple dengan tukang kebun tu
then lari sama-sama dan peluk Islam

pergh!
selama yang aku tahu
aku orang Jawa sajah
tak pula aku tahu yang aku ni keturunan Raden
tetapi, apapun
aku tetap tak tahu cakap Jawa
hehehe!

lepas ini, nak tanya nenek belah mak aku
suruh dia story mory pasal keturunan Palembang
yelah kan, tak aci lah
kalau tahu belah ayah aku je kan kan kan

apapun, seronok gila jumpa saudara-mara hari ni
dapat juga rapatkan hubungan dan ukhuwah

****************************

nak letak nama anak aku start dengan Raden boleh?
haha! gedik weyh!

29 comments:

Ninaa Joyy said...

nama raden cam style :)

eqacashperlala said...

ninaa: style kan kan kan

fara said...

wah. golongan raden tu! ;)

[izzie_heart]* said...

haha teringat time belajar antologi ke hape entah time sekolah, nama raden tuh

Mohd Nor Quiyyum said...

ak pun nk raden gak la

eqacashperlala said...

fara: eheh!raden murtad jawa

syahmina: raden adjeng kartini kat buku sejarah. haha!

quiyyum: carilah keturunan raden! :)

mizi said...

awak dah tau lum keturunan awak...he3...

eqacashperlala said...

mizi: masih mencari.. hehehe :p

asfira aminuddin said...

babe, nama raden sgt pelik! best la kalo dapat guna nama tu. cmfirm x sama dgn sape2. hihi.

misz nana said...

hehehe.. besh lah gak.. opah nana pun suka cerita2 nih

eqacashperlala said...

asfira: kan.. style kan bila anak ada nama Raden. hehehe

misz nana: yup! best dengar cerita dulu-dulu ni

YUL said...

peh, sama la kita anak jawa. tp bukan keturunan raden, ekekeke

eqacashperlala said...

yul: yeay! hidup jawa. ehehhe :p

alinac lover said...

hi darling

sila la isi form tu yer

tulis peserta Ga yong yer

nak kasi membershipp free ni..ramai lg x isi

YUL said...

ehehe, orang johor erk?

rathiqah azmira rosli said...

dulu kan masa saya sekolah agama rakyat,lelaki nama raden kat sekolah tu hensem wo.den minat kat dio tapi tak gtw sape sape.rupanya dia pun minat kat den.okeh fine tade motif.hahaha


btw tenz tau datang dan komen kat belog.hehe

nora said...

wah raden gitu, nama dh tuka lum ni hehehehe

HaNTwO said...

wow pokcik pun jowo jugak....wes mangan??

eqacashperlala said...

yul: orang selangor :)

rathiqah: alooo. sayangnyaaa. kalau express feeling time tu, mst dapat pakwe raden. eheheh :)

nora: nak angkat sumpah lah ni. hehehe :)

hantwo: wesss :)

akubiomed said...

Mestilah bangga dengan keturunan kalau yang berjaya kalau yang hantu fames juga

eqacashperlala said...

akubiomed: hehe. mestiii :p

Heidi Shafiq said...

hahaha.. tu je modal dorg.. tp iu jugaklah yg kite kene amik tau n bgga.. :)

lagenda budak hitam said...

bila cakap pasal keturunan, tetiba rasa diri ni cam anak keling. padahal mak putih ayah cerah. anak angkatkah?

eqacashperlala said...

heidi shafiq: yup! betul tu :)

eqacashperlala said...

lagenda budak hitam: tak baik cakap macam tu. mana tahu ikut nenek moyang dulu-dulu ke

miszlullaby said...

waahhhh~keturunan raden mas ni!hehehe...dahsyat name tu.leyh wat password.=D

eqacashperlala said...

ML: hehehe.. boleh letak nama anak Raden Mas Hanni. oops! terlebih dah ni. hehehe :p

... said...

as salam..
wah! canggih.
eh. fakta menarik kajian ALAM UKM.
selain dari suku orang asli di malaysia, selebihnya penduduk melayu itu, datang dari negara jiran.indonesia pada zaman dulu kala.haha.saya juga ada darah orang jawa. dan juga darah seorang samurai. atuk kawen orang jepun.yakni nenek sekarang. jawa = keris. jawa tak tulen = pedang samurai?

o_0?

eqacashperlala said...

... : wah! boleh cakap Jepun tak? :))

baby saya

Lilypie Angel and Memorial tickers