Wednesday, May 5, 2010

deria yang membawa padah

poster yang sangat mengancam



He lived to find beauty. He killed to possess it.



okeh!
maybe aku dah terlambat untuk review pasal movie ini
tapi, aku tetap nak kongsi dengan anda-anda semua
tentang movie ni
sebab aku baru menggedik nak baca novel cerita ni. haha

movie ni diadaptasi daripada sebuah novel
apa yang menarik perhatian aku ialah
cara si penulis berfikir untuk menghasilkan satu jalan cerita yang pelik
penulisnya ialah
Patrick Süskind

jalan ceritanya dimulakan dengan
narrator yang menceritakan latar belakang negara Perancis
pada abad ke-18 di mana persekitarannya
busuk dan sangat kotor
dan kota Paris adalah tempat
yang paling teruk dan busuk di Perancis

seorang perempuan telah melahirkan
bayi lelakinya di sebuah pasar ikan yang busuk
dan bayi tersebut bernama Jean Baptiste Grenouille (Ben Whishaw)
Grenouille ini mempunyai deria bau yang sangat DAHSYAT
dia boleh bau benda yang jauh gila daripada dia

dan disebabkan ke'power'an dia menghidu lah
dia sanggup membunuh
membunuh wanita-wanita yang berbau unik dan harum
dan jadikan bau wanita tersebut sebagai perfume

gila mamat ni
pasal bau pun sanggup jadi pembunuh bersiri
ngeri!

dan plot cerita ini berterusan
sampai lah dia berjumpa
Giuseppe Baldini (Dustin Hoffman)
seorang tua yang dahulunya terkenal
dalam menghasilkan perfume
tapi bila dah tua, dia dah hilang skill
untuk menghasilkan perfume yang baru

Grenouille hasilkan perfume untuk Baldini
di mana perfume tersebut adalah ciptaan seorang
pereka perfume yang baru, Pelissier
nama perfume itu adalah Amor and Psyche
perfume ni kira popular lah masa itu
sebab itu Baldini cuba nak copy perfume tu

dan sampai lah akhir cerita
segala aktiviti jenayah serta tidak bermoral dia membunuh para jelitawan
diketahui umum
baginya, wanita cantik mempunyai bau yang sangat wangi
sebab itu dia bunuh jelitawan
nak ekstrak bau wanita tersebut jadi perfume

maka, dia dijatuhkan hukuman mati
kasihan juga sebenarnya
disebabkan keghairahan dia
untuk mendapatkan dan mengekalkan bau wanita cantik
dia terjerumus ke lembah dan kancah yang tidak bermoral
sehingga sanggup membunuh

pergh! da macam bagi ceramah kat sekolah

apa-apa pun
akan ku usaha cari DVD cerita ni
dan habiskan novel aku itu


keghairahannya terhadap bau wanita.
ngeri!


Jean Baptiste Grenouille


Perfume: The Story of a Murderer oleh
Patrick Süskind

4 comments:

balqish jaffri said...

bgus...isi la masa terluang anda :)

eqacashperlala said...

hehe
of course i do

[izzie_heart]* said...

haha.
aku takut nak bace cite camnih owh.
sengal tak??

eqacashperlala said...

izzah: akn ku hasut dirimu utk membaca penulisan sebegini. muahahaha(evil laugh)

baby saya

Lilypie Angel and Memorial tickers