Monday, August 30, 2010

merdeka dahulu, baru raya atau raya dahulu baru merdeka?




serious aku tanya korang semua
sekarang ni korang dalam mood nak raya atau mood nak merdeka?
kalau korang tanya aku, aku serious cakap aku dalam mood raya
sebab apa?
sebab raya lagi best. hehe!

kenapa merdeka terpinggir huh?
sedangkan merdeka yang datang dahulu sebelum hari raya
aku tengok lah kan
rata-rata kereta-kereta kat Penang ni
tak banyak yang ditampal bendera Jalur Gemilang

teringat masa zaman persekolahan dahulu kala
cikgu kat sekolah mesti jual bendera Malaysia yang kita
kena lekat sendiri dekat lidi
tak pun, kat luar sekolah
ramai penjual menjual bendera Malaysia yang ada gula-gula tu


gula-gula dia boleh tahan lazat



masa kecil-kecil
serious aku cakap
aku semangat gila bila sambut merdeka
tapi bila dah dewasa sikit
aku dah malas nak ambil port sangat pasal merdeka
yang aku tahu, janji aku dapat cuti.
sangat tak patriotik bukan?

mungkin, aku kena berubah
dan pandang ke belakang, lihat sejarah kita
sebab dengan melihat sejarah
kita tidak akan ulang kesilapan lalu


tapi, apa-apa pun
aku teruja nak raya
yeah!


keterujaan mencuba baju raya baru.


kasut raya ala-ala tikar mengkuang.


**************

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-53.
MERDEKA! MERDEKA!

7 comments:

alinac lover said...

waaa..besh la..org xde lg bju raya~

eqacashperlala said...

alinac lover: yelah..tgok2 esok awak beli baju raya. saya pun pakai baju kurung tahun lepas taw. jimat

Ninaa Joy said...

Ye ye je pakai baju taun lepas. Heheh.

Linglung said...

feel nak celebrate merdeka dah hilang bila dah dewasa...tp smgt patriotik makin tinggi, hehe...itu gua la

eqacashperlala said...

ninaa: sumpah aku tak tipu doe

linglung: tabik sama lu

miszlullaby said...

love the wedges shoes!

eqacashperlala said...

ML: thanx :)

baby saya

Lilypie Angel and Memorial tickers