Saturday, August 7, 2010

kalau dah anak jawa tu, jawa juga

Jawa?
aku memang anak Jawa
tapi aku dah murtad Jawa
sebab aku tak reti cakap Jawa
mungkin faktor bapa aku tak ajar matapelajaran Bahasa Jawa dekat rumah sedari aku kecil
tapi aku agak terel cakap Palembang
sebab mak aku rajin cakap Palembang
dan sepupu-sepupu aku pun kadang-kadang menggunakan Bahasa Palembang

Okeh!
cukup tentang Jawa dan Palembang
ayuh kita ke bab seterusnya
matapelajaran Bahasa Perancis

kenapa French?
sebab French ini mencabar untuk belajar
kalau beli kamus 12inci tebal pun belum tentu boleh terel cakap French
sebab ejaan dengan sebutan jauh gila

Cikgu Biochemistry aku iaitu Dr. Salizawati
mengesyorkan laman sesawang (website lah senang dol) www.bbc.co.uk
kepada kami mahasiswa mahasiswi Sains Farmasi
untuk belajar French
belajar secara free kowt

disebabkan aku agak minat nak belajar
jadi aku pun terus buka website tersebut
dan voilĂ !

aku dah pun belajar sedikit-demi-sedikit-lama-lama-jadi-gunung-everest
boleh tahan lah kan
terkehel lidah aku nak sebut ayat-ayat dia
dah kata anak Jawa
lidah tu tak biasa lah dengan bahasa asing tersebut kan


challenge 1.
apa macam?




kalau score challenge 1
agak-agak boleh tak aku ngorat mamat-mamat France?

hahaha!

Dan mungkin, selepas French

aku akan belajar Spanish pula
lepas itu Italian, German dan bla bla bla
baru lah multi-language kan kan kan?




Bonjour! Je m'appelle Rafiqah


10 comments:

sweetmulo said...

haha..kelakar jawa murtad tu

[izzie_heart]* said...

aku bukak ari tuh.... susah wohh. haha :D

atheera veslee said...

HAHAHAHAAAA ;)) aku akan amik bahasa itu jugak yeay yeay ;))


hey anak jawa nanti ajar saya bahasa palembang ye ;))

eqacashperlala said...

sweetmulo: haha :D

syahmina: tahu xpe. susah gila

tra: serioussss ke tra. bisa aja donk ajar kau Palembang

hiro said...

gua dari siam..cntek..anak kita mesti kiut..keh2.

eqacashperlala said...

hiro: hahaha! sume anak2 tuh ikut muka aku kan kan kan

ain fathihah said...

sem lepas aku amik Deutsch..2jam kredit..mujur A.

hehe best belajar bahasa jerman..tambah kalau orang utara, tak susah sangat nak belajar sebutannya...

eqacashperlala said...

ain fathihah: yeke..bestnye. masa sekolah dulu, kelas aku ade foreigner dari Belgium. ada lah dia ajar sikit2, siap nyanyi lagu dlm Deutsch lagi. hehe.. nnty aku nak belajar Deutsch plak lahh :D

Rifqah said...

salam..

kamu jawa?? hehhe.. saya pon jawa juge.. tapi rugi generasi skrg da tak ramai yg pndi ckp jawa..

btw, salam kenal!!~

(^__^)v

eqacashperlala said...

rifqah: yup! saya Jawa. tulah...saya mmg xpandai ckap Jawa, sbb ayah saya tak pernah cakap Jawa dgn saya. salam kenal juga :)

baby saya

Lilypie Angel and Memorial tickers