Wednesday, January 5, 2011

STYLE UR HIJAB



hijab?
apa itu hijab?
menurut wikipedia lah en
hijab(khimar) itu merujuk kepada cara pemakaian yang sopan
yang menutup kepala
tapi bukan sekadar tutup kepala sahaja
hijab itu sendiri kenalah menutupi bahagian dada

serious aku cakap
aku start pakai tudung masa aku 17 tahun
masa mula-mula pakai
memang lah tak proper langsung kan kan kan
lagi-lagi hati masih lagi memberontak tak nak pakai tudung
tapi, syukur
lama-kelamaan aku dah selesa pakai tudung
cuma kalau tahap betul-betul sempurna itu masih belum lagi lah
banyak yang kena aku betulkan dalam pemakaian tudung aku ini

okeh
cukup membebel
kali ini aku di tag oleh rakan se USM, cik Farah Asma' Marcello
hehe!
terima kasih kerana tag ya :)
serious rasa teruja dengan contest ini
lagi-lagi hadiah best kowt
RM 100 dan shawl
style kan contest ni? :)


baiklah
contest ini dianjur oleh En. woot woot
ayuh kita lihat rules and regulations contest ini

1) gambar pakai tudung or hijab or shawl ( purdah digalakkan..hee) p/s TUDUNG BAWAL PON BOLEY ..wuwu

2)make sure tutup aurat ! ( pakai tudung ikot cara islam yer ! )

3)bile ana cakap tutup aurat means takde nampak rambut,takde nampak lengan,takder sendat2 sangat yer !

4)kalau ade gambar yang tak tepati syariat ,gua tak reject awal2,tapi gua nasihat dulu..(kalau ade jugak markah kureng sket la yer ? )


maka dengan ini
aku mempersembahkan:




okeh!
yang kiri itu gambar masa hantar mak ayah aku ke Mekah
dan gambar yang kanan itu semasa aku menggayakan abaya
yang aku baru beli masa birthday aku yang lepas
abaya itu aku beli satu set dengan purdah dan selendang
sebab baru beli kan
aku gayakan sekali dengan purdah itu
hehe :)

jadi, dengan ini
aku tag

  1. AJ
  2. fara
  3. cik mija

harap penyertaan aku ni diterima lah ye


********************

kagum dengan seorang student USM ni
dia berpurdah.
sejuk sajah mata bila tengok dia.

insya Allah satu hari nanti aku berpurdah
doakan lah ye.
Amin...


11 comments:

I'm JUNKS said...

amin,
moga terbukak aty nak pakai hijab nanti.

Gua pun teringin, tapi mungkin sebab gua masih sukar nak bertukar style.
hahaha

btw contest ne boleh tahan not 100 dengan shawl, cukup nk beli dress baru. hahaha

eqacashperlala said...

i'm JUNKS: amin.. takpe, mana tahu satu hari nanti kau pun terbuka hati nak berpurdah. lagipun, perubahan perlukan masa en. anyway, contest ni mmg best! aku pun tengah kering ni. heehe :p

miszlullaby said...

amin..gudluck ye darling.


ML baru je baca entry si lensa rosak pasal die gi hentam letak gamba fatin liyana,pastu die gi kutuk2 budak tu.Dah la begaduh sakan.Macam-macam orang zaman sekarang.Tak tahu niat diorang nak nasihat ke ape.Last-last bergaduh je.

misscthajar said...

tq tag ye eqa..
nice pic..i like..heee "D

eqacashperlala said...

ML: thank you :) kita pun baru lepas baca. entahlah ML, ramai (termasuk kita sendiri) masih tak sempurna aurat.tak salah dia tegur, tapi biarlah berhemah dan berilmu. ilmu tu yang penting. kalau dia sendiri pun masih cetek ilmu, dia tak boleh main hentam macam itu je

AJ: hehehe. welcome :)

woot-woot said...

as'salam

thanks for joining..wish u luck then ^^

10 perkara dibenci oleh blogger !##

asfira aminuddin said...

babe! comelnya u! suka! hihi. i pun harap i akan terbuka hati nk pakai tudung nnt! nw pun i pakai time belajar je sbb wajib kan. i tak suka jgk bila belajar i pakai, bila keluar, i buka. :(

mizamija said...

wah!tq tag saye

eqacashperlala said...

woot woot: wasalam. thank you :))

asfira: takpe lah babe, slow2 dulu. lama-lama nanti mana tahu you akan fully pakai. :)

mizamija: welcome :))

NURULHUDA ABD MUTALIB said...

walau pon huda bukaan penganjur contest ni, huda nak umumkan eqa adalah pemenag..yeeeeaaayyy..
(dengan harapan, eqa blanje uda sket)

hahhahahahha....
suke2 gamba tu....
nampak mate je...
macam mistery gile...
hahahhahahaha

eqacashperlala said...

huda: hahaha! huda, ramai yang lagi cantik la. misteri kan kan kan :p

baby saya

Lilypie Angel and Memorial tickers