Thursday, January 6, 2011

jangan lupa tengok belakang

dan bila kau dah tersasar jauh
kau kena lihat ke belakang semula
lihat balik dari mana kau bermula
lihat balik nawaitu kau yang utama

'itu tipikal manusia, mudah lupa'
klise betul bunyinya
tapi itu kebenarannya
manusia memang mudah lupa
dan disebabkan kelemahan itu lah
kita tak pernah lari dari kesilapan

ilmu..
ilmu kena cukup bhai
kalau kau sendiri tidak berilmu
cakap ikut nafsu
lebih baik kau diam

hayati kata-kata manusia hebat ini:


Apabila sempurna akal, kurang perkataan.
(Saidina Ali Abi Talib)


A fool thinks himself to be wise, but a wise man knows himself to be a fool.
(William Shakespeare)



jadi
kau pilih lah
sama ada kau mahu diam
atau kau mahu terus bersuara

tak salah kalau kau mahu bersuara
sebab dengan bersuara kita tahu segalanya
tapi kenalah berilmu
kenalah berilmu...

jadi
jangan lupa nawaitu utama kau
jangan lupa pandang belakang
tanya diri sendiri
inikah sebab utama aku menulis?
tanya banyak kali
tanya sampai kau puas


***************************

sekarang ini ramai yang mengutuk sesama sendiri.
masing-masing mahu kata dia yang terbaik.

13 comments:

Anisa Hang Tuah said...

yess.nis suke entri ni..ramai yg dah start mengutuk sesama sendiri..
bukan dapat ape pun.
hmm
(:

nub said...

btoi2..tengok jaa blakang2..kot2 baju renguk kantoi sgt2 kaa an..

bhahaha

eqacashperlala said...

anisa: itulah. kita menulis sebab suka-suka dan kepuasan diri. kita juga menulis untuk tambah kenalan, bukan lawan. apa yang boleh kita buat, pedulikan diorang. hehe :p
btw, thanks :)

eqacashperlala said...

nub: hahaha! itu kau kowtt :p

hiro said...

gua masih belum sempurna..hehe

eqacashperlala said...

hiro: aku pun

My MiRa said...

kenaplah ye dunia hari ni ramai betol orang kutuk same sendiri....hurm......

Mohd Nor Quiyyum said...

ak blur la

ak lemah skit sastera ni

eqacashperlala said...

mira: tak tahu lah mira.. manusia ni unpredictable

quiyyum: haha, takpe. kau try faham slow2 :p

miszlullaby said...

Ada award you're cool like a snow untuk eqa.Jemput amik ye=)

http://miszlullaby.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

fara said...

wahh. bestlah.
betol tu.
yg lepas dijadikan pengajaran :)

CGG said...

betul:)

akak sokong..

eqacashperlala said...

ML: thank you ML!!!! :)

fara: yes. yang lepas tu lah banyak mengajar kita :)

CGG: :)

baby saya

Lilypie Angel and Memorial tickers