Tuesday, July 12, 2011

braces murah



disebabkan entry pasal braces paling hit dalam stats
dan ramai yang tanya pasal braces murah-murah
maka, aku buat satu entry khas
pasal braces murah ku ini
harap dapat clarify segala benda :)

aku buat braces dengan kerajaan
harga sumpah murah gila
compared to swasta, ofkos lah kan

aku buat dengan harga rm700
and so far, aku baru bayar rm200
dan aku buat dengan klinik kesihatan shah alam, seksyen 7
now, klinik kesihatan tu dah tukar ke seksyen 19

sebelum buat braces, kena buat appointment dahulu
aku buat appointment masa akhir form 3
dan aku dapat pakai masa aku 19tahun
kira, aku kena menunggu selama 3 tahun

waktu menunggu depends pada klinik
mula-mula aku buat appointment dekat klinik cahaya suria, KL
tapi disebabkan dekat KL ramai sangat patients
waiting list aku dalam 5-7 tahun

and so far yang aku tahu
braces oleh kerajaan applicable untuk students sekolah sahaja
lepasan spm rasanya tak boleh

so, kalau ada sesiapa nak buat braces dengan kerajaan
kena lah cepat-cepat buat appointment


**********************************

braceface :)

23 comments:

me enemy said...

wah!!! cerita gigi besi...=)

Leya said...

my sister pn pkai braces..
free..hehe..sbb krajaan..

eqacashperlala said...

me enemy: hehehe! ramai tanya, so kita bagi jawapan :)

leya: free? really? untung!

asfira aminuddin said...

adik i bwat kat swasta. kena rm3000 babe. now i tgk macam gigi palsu je lepas buka braces. haha.

bspotgurl said...

Ohh, begini ceritanye.. :) saya suka tgk braces yg color2 tu.. nampak cantiq :0

syafa said...

untung lah u booking awal. my younger brother pulak buat braces nak dekat RM 4k la jugak. swasta. da tak tahan nak tggu kerajaan yg kena tggu bertahun sbb gigi die da mcm gerabak kereta api. heeeeeee.

Fahim 'n Alin said...

gua dah abes spm, tapi student lagi, taboleh ke? tanya mcm lu in charge benda2 ni...hahaha

shawn razaleigh said...

fahimalin kat ats dah tukar blog
--> shawn.hehe

Enuni Hanim said...

Hye, tumpang promote boleh? Nk promote this blogshop, http://hijab-intrend.blogspot.com/ or you can find us at fb, hijab-intrend blogshop.

Kami ada menjual shawls yg sgt cantik. The latest one is custom made shawls yg sgt cantik dan berkualiti tinggi! Btw, thanks! (:

eqacashperlala said...

asfira: mahal tu...hihihi. gigi dah rata sangat :D

bsoptgurl: hehehe. request kat dentist kalau nak color2 :)

syafa: kerajaan memang murah, tapi downside die, lambat..

shawn: gua rasa tak boleh laa. :)

miszlullaby said...

ye betul! ML pon dlu wat dengan kerajaan. tapi sedihnye, lepas dah tumbuh gigi geraham yang besar gedabak kat belakang ni, gigi ML gerak balik. isk isk isk..

eqacashperlala said...

ML: la..yeke.. tapi eqa tengok gigi ML nampak ok je :)

nur syafiqah said...

assalamualaikum akak..
fiqa nak tanya nama klinik tu memang nama dia klinik kesihatan shah alam eh?..fiqa tanye sbb sekarang nih fiqa and family tengah mencari klinik kerajaan yang agak murah untuk pasang braces kat gigi fiqa :)

eiei zaty said...

oh really?kita bakal buat 17 jan nie,takut la..buat nya kita taktakut sebab kita tahu tak sakit,tapi malam malamnya tu dorangkata sakit..takut sangat..kita pon buat kat seksyen 19.kita tunggu dulu lama time form 2,now baru buat umur pon dah 17 tahun..awak nak tanya,colour getah braces free or bayar haa kat kerajaan?klau bayar berapa haa awak?

eqacashperlala said...

eiei zaty: hurm, awk tak tinggal link...hahrap2 awak baca comment ni k..

getah braces is free!!! tengok mood doktor. ada time, kita boleh pilih sendiri,ada time dia main kasi je colour ape :)

CSI said...

lama gila tunggu!

eqacashperlala said...

CSI: biasalah..klinik kerajaan tak ramai expert. lagipun sebab dia murah, ramai yang opt for government..tu yang lama waiting list diaa :)

headayahchul :) said...

Kalau baru nak buat 17 tahun..Boleh ke ekh?Sayang nye..kalau tau cnfrm wt appoinment dlu :(

Anonymous said...

Asskum gigi sy ok tapi sy teringin sngt nk pakai brases....doc nanti x bising ker

eqacashperlala said...

anon: rasanya doc takkan bagi buat sebab sepupu saya pernah buat, tapi doc tak layan sebab gigi dia ok.. takpun awak pakai la braces yang boleh remove. try buka link ni : http://bracesfaces.blogspot.com/

nabilah eddie said...

hai sis.. sy nak tanya sikit.. before that, sy pernalkan diri sy dulu, nama saya nabilah but just call me bella.. bru2 nie sy dpat 1st appmnt dri klinik kerajaan untuk pakai braces pada 23 okt nnt.. umur sy skrng 17 thun..

so soalan yer , masa sis tgu gilaran selama tiga tahun tu, sis ada dpt apmnt x untuk proses x-ray dulu ke, scalling, ukur gigi n etc atau sis dpt appmnt untuk buat x-ray tu sume selepas nama sis dipanggil..

eqacashperlala said...

Ooops... Sorry bella sebab lambat reply comment awak.. Selama 3 tahun tunggu tu, kita takde pergi buat xray etc... Lepas pergi 1st appointment baru disuruh pergi xray.. So 23 oct nnt, bella pergi je klinik.. Nanti dr akan check gigi and etc, baru dia proceed next step... :))

ZARA ASHBURN said...

hi..tumpang tnye. kalau nak buat braces tu, kena mintak surat dari sekolah dulu or pergi klinik gigi tu terus? :)

baby saya

Lilypie Angel and Memorial tickers